Bewegen is gezond, maar wat als je te maken hebt met chronische pijn!
Je wilt zo graag actief zijn, maar je lichaam werkt niet mee. Eigenlijk weet je niet meer zo goed wat je moet doen! Wat is de beste aanpak? Moet je nu wel gewoon gaan sporten of meer bewegen, of juist niet? Wat als je meer klachten krijgt?
Inhoud Artikel:
Bewegen is gezond, maar de aanpak bij chronische pijn is net even anders. Voordat ik dieper inga op dit onderwerp, wil ik eerst kijken waarom bewegen in het algemeen zo goed voor ons is.
Fysieke en Mentale Voordelen van Bewegen:
Regelmatige lichaamsbeweging versterkt het hart, bevordert een betere bloedcirculatie en vermindert het risico op hart- en vaatziekten
je versterkt jouw immuunsysteem
Verhoogt de spierkracht, versterkt de botten, verbetert de flexibiliteit en balans
Bewegen is goed voor je humeur en welzijn, het stimuleert de aanmaak van endorfines, ook wel bekend als 'gelukshormonen', deze kunnen verlichten en een positieve invloed hebben op je stemming
Bewegen vermindert ontstekingen in het lichaam, deze kunnen een factor zijn bij chronische pijn
Lichaamsbeweging helpt bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bevorderen van een gezond slaappatroon
Bewegen biedt nog meer voordelen als: verminderen van symptomen van stress, angst en depressie, de cognitieve functie verbetert, het draagt aan bij een gezonder en actiever leven, helpt het bij gewichtsbeheersing.
Een sociaal aspect kan nog zijn als je denkt aan samen sporten of deelnemen aan groepslessen, dat dit ook kansen biedt voor sociale interactie en het opbouwen van sociale relaties.
Kortom, bewegen biedt een breed scala aan voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid en bevordert een betere algehele kwaliteit van leven.
Bewegen is gezond, maar wat als je lichaam niet meewerkt!
Dit heb ik zelf meegemaakt, ik weet hoe het is, wat voor frustratie het geeft, hoeveel energie het kost als je lichaam niet meewerkt. Iets wat ‘normaal’ goed en gezond zou moeten zijn ineens averechts werkt en je batterij er alleen leger van raakt.
Waar ik vroeger dacht dat een goede opbouw voor iedereen meestal wel werkte, weet ik nu door persoonlijke ervaring dat bewegen bij chronische pijn, bepaalde klachten of bijvoorbeeld Long Covid een andere aanpak vereist.
Een holistische benadering is nodig, waarbij gekeken wordt naar de fysieke, mentale en emotionele aspecten.
Zelf geef ik al ruim 28 jaar sportlessen en personal training. De aanpak van opbouw bij mensen met chronische pijn verschilt echt van de standaard aanpak die ik gewend was. Door mijn eigen ervaring heb ik noodgedwongen geleerd waar je op moet letten. Ik ontdekte dat ik zelf een overbelaster was en dat een normale opbouw, waar ik eerder mee bekend was, niet hetzelfde effect had als voorheen.
Holistische benadering bij bewegen bij chronische pijn
Qua belang van belasting en belastbaarheid bij chronische pijn opende Frits de Winter van het boek "Pijn de Baas" mijn ogen. Ik realiseerde me dat ik op goede dagen te vaak mijn grenzen overschreed en op slechte dagen juist onder belastte. Ik ging uit van een gezond lichaam bij het opbouwen, maar ontdekte dat ik een andere aanpak nodig had vanwege de chronische pijn waarmee ik te maken had.
Waar normaal gesproken overbelasten kan bij een gezond lichaam, is dit bij chronische pijn niet zomaar het geval. Daarnaast spelen er bij mensen met chronische pijn ook andere factoren mee. Het is belangrijk deze factoren ook te onderzoeken en aan te pakken.
Soms is de sleutel tot vooruitgang een stap terug om de onderliggende oorzaken te begrijpen.
Een voorbeeld uit de praktijk - Ik geef ook massage behandelingen en bij een aantal Long Covid cliënten kreeg ik te horen tijdens het intakegesprek dat ze zo last bleven houden van bepaalde klachten. Ze probeerden weer te gaan sporten, maar merkten geen vooruitgang. Het sporten kostte moeite, conditie was slecht, ze werden steeds vermoeider, bij een gewone trap op lopen stonden ze al te hijgen.
Ik ben toen eerst de ademhaling gaan checken en of het diafragma wel 'normaal' bewoog. Dat was bij allen niet het geval. Vaak zet je dit bij hoesten vast, maar het kan onbewust in die stand blijven staan. Daardoor komt er minder zuurstof binnen. Logisch dus dat als je bij activiteiten niet de normale capaciteit gebruikt, dit energie kost.
Een eenvoudige reset van het diafragma en het controleren op triggerpoints bij en onder de ribben bleek een cruciale ontbrekende schakel te zijn. Door dit eerst aan te pakken konden de meesten weer op een gezonde manier wel opbouwen en bewegen en herstelde hun lichaam sneller en efficiënter.
Het is ook tevens van belang zeker bij chronische pijn om aandacht te besteden aan gedachten en overtuigingen. Ook onbewuste emoties kunnen de fysiologie van je lichaam beïnvloeden en als gevolg daarvan pijn veroorzaken. Hierdoor kun je vast komen te zitten in een vicieuze cirkel.
Bewegen en blijven bewegen bij chronische pijn is echt belangrijk. Echter, het kan soms een uitdaging zijn omdat verschillende factoren elkaar kunnen tegenwerken. Het is dus niet altijd zo eenvoudig als 'bewegen is altijd goed', maar in de juiste volgorde en aanpak wel, en dit vergt soms wat puzzelwerk.
Hoe is jouw reactie op stress
Hoe reageert jouw lichaam op stress. Sporten geeft namelijk ook stress in het lichaam, net als bijvoorbeeld het eten van voedsel. Als je systeem constant al 'aan' staat, kan dit leiden tot verdere overbelasting. Voor een goede opbouw en herstel is het dus cruciaal om te weten in welke stand je staat. Je heb de 'Fight, Flight of Freeze' stand en ik benoem ook weleens de 'Tend to be a friend' stand.
Zelf bleef ik vaak in de 'freeze' stand staan. Dus wanneer ik dacht dat ik rustig aan deed, en ontspande herstelde ik niet. Daardoor overbelastte ik mezelf weer bij inspanning en fysieke activiteiten en ging ik onbewust over mijn grenzen heen, waardoor ik mezelf steeds verder uitputte.
Angst kan ook een rol gaan spelen. Deze angst kan voortkomen uit de vrees voor verergering van de pijn of het veroorzaken van verdere schade. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze angst niet altijd rationeel is.
Het brein kan onbewust alarmsignalen afgeven die het bewegen ontmoedigen. Het is goed om deze gevoelens en gedachten te herkennen, zoals 'wat als het weer fout gaat', ‘Wat als ik pijn krijg', of ’Ik kan het toch niet’. Wanneer een bepaalde sensatie in het lichaam angst of een andere emotie veroorzaakt, kan dit een onbewust proces worden waarbij je brein gevaar signaleert en je autonome zenuwstelsel hierop reageert.
Het Brein en Alarmsignalen bij Chronische Pijn
Ons brein speelt een cruciale rol bij het interpreteren van pijn en het reguleren van onze reactie daarop. Bij chronische pijn kan het brein onbewust alarmsignalen afgeven die bedoeld zijn om het lichaam te beschermen. Deze alarmsignalen kunnen leiden tot vermijdingsgedrag en inactiviteit. Dit patroon zal dus doorbroken moeten worden.
We realiseren ons soms niet hoeveel invloed ons onbewuste brein heeft op de beslissingen die we nemen en de invloed op ons lichaam en ons functioneren. Hoewel we vaak denken te weten wat wel of niet mogelijk is, wordt ongeveer 5% van onze beslissingen genomen door ons bewuste brein. Het onbewuste brein neemt 95% van onze beslissingen!
Het goede nieuws is dat we dit patroon kunnen trainen, leren herkennen en doorbreken met de juiste kennis en aanpak.
Overbelasting, Onderbelasting en de Salamitechniek
Het is belangrijk om balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Overbelasting kan leiden tot verergering van pijn en letsel, terwijl onderbelasting ook niet bevorderlijk is. Alles wat je niet, te weinig of verkeerd gebruikt, gaat namelijk achteruit. Pijn ondermijnt de belastbaarheid, en bij een verminderde belastbaarheid is er eerder sprake van overbelasting. Functioneer je goed en heb je geen klachten kan je best op een dag meer doen dan normaal.
De Salamitechniek is een methode waarbij inspanning en ontspanning in kleine, afwisselende periodes worden verdeeld. Het idee is om niet continu te overbelasten maar regelmatig momenten van rust en herstel in te bouwen.
De Salamitechniek legt uit hoe je zo efficiënt en verstandig mogelijk met je energie kunt omgaan om uiteindelijk weer op te bouwen. Het principe erachter is dat je een salamiworst niet in een keer helemaal op wilt eten, dan wordt je waarschijnlijk misselijk of beroerd. Al is de worst natuurlijk een metafoor want je kan ook denken aan een kilo kaas, grote zak drop of iets anders. Echter als je steeds een stukje neemt en niet alles in 1 keer, dan stop je voor dat je ziek ervan wordt en ook zo komt de worst uiteindelijk gewoon op.
Doe dit dus ook met je dagelijkse activiteiten en verplichtingen, wissel inspanning af met rust en ontspanning, maar zonder dat je gaat onderbelasten.
Hierboven zie je normale belastbaarheid, abnormale belastbaarheid en de salamitechniek staan.
Wanneer je abnormale belastbaarheid ervaart, dat je steeds vaker en langer moet bijkomen. Dan zal je in het geval van chronische pijn jouw aanpak moeten veranderen!
Ga dan meer afwisselen met inspanning en ontspanning dat is essentieel voor het bevorderen van herstel. Na verloop van tijd zal de inspanning weer groter worden en de rust- en herstelperiode korter.
Om op een gezonde manier op te bouwen, kun je de volgende stappen overwegen:
Doseer je activiteiten zorgvuldig
Wissel inspanning af met ontspanning
Laat je niet beïnvloeden door de verwachtingen van anderen over wat je wel of niet kunt
Houd je aan je opgestelde schema
Doe niet te veel, maar ook niet te weinig
Breng je dagelijkse en wekelijkse activiteiten in kaart voor een goede opbouw. Stop met een activiteit als het nog leuk is en zeg 'nee' als je 'nee' bedoelt.
Het is belangrijk om te erkennen dat je juist achteruit kunt gaan als je continu doorgaat, koste wat het kost iets wilt afmaken, afwisselend te veel of te weinig doet, of je leven leidt volgens de standaarden van anderen.
Heb je hulp hierbij nodig? Of wil je weten of er een oplossing is bij jouw chronische pijnklachten? Neem dan gerust contact met mij op!
Veel mensen leven met onnodige chronische pijn, terwijl er vaak wel iets aan gedaan kan worden. Met behulp van de Online Pijntest op mijn website kan ik snel beoordelen of ik je kan helpen met bijvoorbeeld een holistisch totaaltraject.
Het is essentieel om zowel fysiek, mentaal als emotioneel aan de slag te gaan. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan; ik bespreek graag de mogelijkheden. Als ik denk dat ik niet de juiste persoon ben om je te helpen, zal ik dit eerlijk aangeven.
Chronische Pijnklachten blijvend oplossen!
Fysiek en Mentaal in je Kracht en weer onbelemmerd jezelf zijn!
Pijnvrij Zijn | Carenetics®
Email: Kiki@carenetics.nl
Telefoon: 06-12130115
Ik bied verschillende diensten om je te helpen pijnvrij te worden en je welzijn te verbeteren zoals:
Pijnvrij zijn trajecten volgens de Pijn Reset Methode: Begeleiding om chronische pijn te verminderen of te elimineren in een high end programma.
Empowerment Exploration Programma: Ontdek hoe je jouw leven kunt transformeren om weer dichterbij jezelf te komen. Je mag los laten wat je niet meer dient.
Coaching: Individuele begeleiding voor het bereiken van persoonlijke doelen.
Opstellingen: Ontdekken van verborgen dynamieken en patronen in je leven.
Houding en beweegadvies: Advies voor een goede lichaamshouding en bewegingspatronen.
Mindfulness: Training in mindfulness-technieken voor stressvermindering en welzijn.
Ademwerk: Technieken om bewust te ademen en emotioneel welzijn te bevorderen.
Emotiewerk: Begeleiding bij het loslaten van emotionele blokkades.
Lichaamstherapie: Therapeutische massages en andere technieken voor ontspanning en pijnverlichting. (kijk voor massagetherapie op www.carenetics.nl)
Personal training: Trainingssessies om fitter en sterker te worden. (alleen in combinatie met een traject)
Binnenkort ook BRTT® en TRB®
Copyright by Carenetics® | Pijnvrij Zijn
Een lieve vriendin van mij heeft MS en sinds januari hele erge pijnklachten. Het is een soort spierpijn en in haar bloed zijn ontstekingen gevonden. Ze is bij de reumatoloog geweest, toen naar de neuroloog en nu moet ze weer naar de reumatoloog terug want het is niet de MS. Heb jij tips voor haar?
Wat een interessant artikel! Ik kamp zelf al jaren met cronische pijn en ben momenteel op mijn diepte punt denk ik. Ik was begonnen met rustig bewegen bij de fysio maar helaas ook daar de ene blesseure naar de andere. Denk aan gekneusde ribben, en een aantal gewrichten uit de kom.
Wat een interessant artikel zeg! Persoonlijk heb ik gelukkig geen pijnklachten, maar ik kan me voorstellen dat het heel lastig kan zijn om bewegen goed aan te pakken wanneer je pijn hebt
Super mooi en inspirerend! Heb je ook tips en adviezen hoe je over die drempel kunt komen om te beginnen met bewegen?
Dat gedeelte over je bewust brein en onbewust brein, blijf ik altijd heel interessant vinden. Ook in jouw vakgebied natuurlijk een heel belangrijk onderwerp.