top of page
Foto van schrijverKiki | Pijnvrijzijn.nl

Reflecteren en Doelen Stellen: Helpt bij pijnverlichting en persoonlijke groei

Bijgewerkt op: 31 dec 2024

5 Stappenplan om Effectief Doelen te Stellen en te Reflecteren vanuit Jouw Waarden



Sta jij wel eens stil bij waar je staat in het leven? Doe je dit regelmatig, zelden of alleen als het nieuwe jaar weer start? Of ren je door van het ene naar het andere? Zonder na te denken over wat je écht wilt en nodig hebt? Reflecteren en doelen stellen zijn krachtige tools om niet alleen jezelf beter te begrijpen, maar ook om bijvoorbeeld grip te krijgen op chronische pijn en stress.


In mijn werk als holistisch mindbody therapeut en pijn reset behandelaar zie ik vaak dat mensen met chronische pijn vastzitten in een vicieuze cirkel van ‘doorgaan’ zonder stil te staan bij wat hen werkelijk helpt. Reflectie en het stellen van doelen spelen hierin een belangrijke rol. Maar niet zomaar doelen, doelen die voortkomen uit je waarden en wat écht belangrijk is voor jou.


Zoals het gezegde gaat: "Een doel zonder plan is slechts een wens."



Inhoud Artikel:




Waarom Reflecteren Zo Belangrijk Is


Reflecteren geeft je de kans om even stil te staan bij jezelf. Het is een moment om te onderzoeken wat goed gaat, wat anders kan, en welke stappen je kunt zetten en of dit in lijn ligt met je persoonlijke waarden of dat je toch iets kan aanpassen. Dit geldt niet alleen voor persoonlijke groei, doelen bereiken, maar ook voor het omgaan met chronische pijn.


Even stilstaan en vanuit daar weer vooruit.

Zeker in een maatschappij die maar doorgaat en waar we zoveel 'moeten'.


Het stelt ons in staat om:


  • Zelfbewustzijn te creëren: Reflectie helpt je om beter te begrijpen hoe jouw lichaam, gedachten en emoties samenwerken. Door bewust te worden van patronen, kun je deze doorbreken en nieuwe keuzes maken. Dit helpt ook om effectiever om te gaan met stress, angst en andere uitdagingen.

  • Lessen te leren uit ervaringen: Elke dag brengt je nieuwe inzichten. Door regelmatig te reflecteren en in te checken, ontdek je wat werkt en wat niet, zodat je jouw aanpak kunt verfijnen. Wat ging goed? Wat kan beter? Hoe voelt een bepaalde situatie? Dan kan je weer bijstellen of bepaalde keuzes en acties veranderen.

  • Je koers bijstellen: Soms merk je pas tijdens het stilstaan dat je behoefte of situatie is veranderd. Reflectie helpt je om je doelen en plannen hierop aan te passen.

In mijn trajecten leer ik cliënten hoe ze reflectie kunnen gebruiken als krachtig hulpmiddel om beter te luisteren naar hun lichaam en emoties. Dit doorbreekt de automatische piloot en helpt hen keuzes te maken die aansluiten bij hun waarden. Zeker bij stress, burn-out en chronische pijnklachten kan gerichte reflectie waardevolle inzichten opleveren. Vaak ontdek je dat je lichaam al signalen afgeeft, maar dat we soms vergeten om echt te luisteren.



Het 5-Stappenplan voor Effectief Doelen Stellen


  1. Schrijf je doelen op alsof ze al zijn uitgekomen, in de tegenwoordige tijd. Wat is écht belangrijk voor jou? Formuleer je doel concreet en geef je verlangen vorm. Maak het specifiek en duidelijk. Bijvoorbeeld: “Ik wandel elke maandag en donderdag 30 minuten om 14.00 uur” of “Ik slaap goed en word uitgerust wakker” of "In juli werk ik weer en dat geeft energie, zelfvertrouwen en financiële rust." Je mag hierbij best wel uit je comfortzone, dream big!

  2. Focus op wat je wél wilt, niet op wat je niet wilt. We zijn vaak geneigd (vooral bij pijn) om te focussen op wat we niet willen. Vermijd woorden als 'niet', 'geen' en 'minder'. In plaats van “Ik heb geen last meer van mijn rug,” zeg je “Ik voel me fit en kan lekker bewegen.” In plaats van “Ik wil minder werken,” zeg je “Ik heb veel vrije tijd.” In plaats van “Ik wil niet meer emotie-eten,” zeg je “Ik eet gezond en lekker.”

  3. Koppel een tijd aan je doel. Bijvoorbeeld: “Elke woensdag ga ik…”, of “Op 3 juli ben ik…”. Als het lukt, kun je er ook een event aan koppelen waar je naartoe kunt leven, zoals: “Op 5 augustus ga ik met mijn beste vriend heerlijk op vakantie en doen we een 'mud' race.” Januari 2026 is mijn netto omzet van mijn bedrijf met 50% gestegen en geef ik 4 lezingen."

  4. Schrijf je doel zo dat je een smile op je gezicht krijgt. Waar word je blij van, welk gevoel geeft het je? Bijvoorbeeld: “Ik voel me geweldig” of “Dit geeft me rust.”

  5. Maak een Plan! Leuk, je hebt nu je doelen opgeschreven, maar zonder een plan van aanpak blijft het bij een wens!


Hoe maak je een plan?

  • Denk na over: Wat wil ik bereiken, en wat is nodig om daar te komen? Heb ik daarvoor middelen nodig, of wat moet ik doen om dat te bereiken? Welke stappen moet ik maken?

  • Deel je plan op in kleinere stukjes en schrijf dit uit in een gedetailleerd schema. Plan wanneer je welke taak gaat uitvoeren of wat je moet doen.


Reflecteer regelmatig en stel jezelf vragen:

  • Is mijn doel nog steeds passend?

  • Werk ik vanuit mijn persoonlijke waarden, of ben ik bezig vanuit angst of perfectionisme?

  • Wat mag of wil ik bijstellen?

Blijf realistisch en houd rekening met onvoorziene omstandigheden. Als iets meer tijd kost, pas het dan aan.


Vier je vooruitgang! Kleine successen verdienen ook erkenning. Door je groei te vieren, blijf je gemotiveerd en houd je energie over voor de volgende stap.



Doelen en Reflecteren. Doelen stellen met chronische pijn. Reflectie een sleutel om pijnklachten op te lossen. Pijnvrij Zijn. Blog Carenetics® - 5 Stappenplan om Effectief Doelen te Stellen en te Reflecteren vanuit Jouw Waarden.


Doelen Stellen met Chronische Pijn


Wanneer je leeft met chronische pijn, draait het niet alleen om het bereiken van resultaat, maar ook om het proces. Hoe kun je bewegen richting een fijner en pijnvrijer leven zonder jezelf voorbij te lopen?


Bijvoorbeeld: stel dat je meer wilt bewegen. Begin klein, met haalbare doelen zoals 10 minuten wandelen per dag. Ontdek wat jouw lichaam nodig heeft en waar jouw grenzen liggen. Het is belangrijk om niet te onder- of overbelasten. Lees hier meer over in mijn artikel: Bewegen met chronische pijn.


Ik moet bekennen dat ik een haat/liefde heb met strakke planningen of dagelijkse routines. Enerzijds wil ik graag in een flow bewegen en leven zonder het gevoel te hebben dat ik iets 'moet'. Anderzijds weet ik dat ik met de juiste focus, en mindset veel meer kan bereiken in minder tijd en me uiteindelijk beter voel. Er zijn echt wel momenten dat ik weerstand heb. Inchecken en reflecteren geeft me dan inzicht. Dat inzicht geeft me de keuze om het anders aan te pakken of juist niet.


Belangrijk is het om in het moment te leven, niet morgen, maar nu. Geniet van de reis, 'alles' mag er zijn, sta stil en kijk om je heen. Wees trots op jezelf en waardeer de kleine dingen, veranderingen en momenten. Stel bij en pas aan, vooral als je merkt dat je van jezelf verwijderd raakt.


Zelf heb ik geen chronische pijn meer, maar bij chronische pijn is het echt wel belangrijk om consequent te zijn in je aanpak, omdat het doorbreken van patronen en het bereiken van doelen tijd, regelmaat en commitment vraagt. Dus heb voor jezelf helder waarom je iets écht wilt bereiken of doet.



"Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg."


Coaching en Ondersteuning


Vind je het lastig om te reflecteren of haalbare doelen te stellen? In mijn Pijnvrij Zijn Traject en (Re)Connect Traject help ik je om inzicht te krijgen in je patronen, blokkades en mogelijkheden. Samen maken we een plan dat perfect aansluit op jouw unieke situatie. Daarnaast bied ik ook losse coaching of (Zoom) calls aan als je graag wilt dat ik even met je meedenk.


Begin vandaag nog. Neem 5 minuten de tijd om te reflecteren op wat je écht belangrijk vindt en stel een klein, concreet doel. Laat het me weten in de reacties of stuur me een privébericht!


 


Veelgestelde Vragen over Doelen Stellen met Chronische Pijn


  1. Hoe kan ik doelen stellen als ik last heb van chronische pijn? Het stellen van doelen met chronische pijn draait om het vinden van een balans tussen ambitie en realiteit. Begin met kleine, haalbare doelen die rekening houden met je fysieke grenzen. Reflecteer regelmatig en pas je doelen aan op basis van hoe je lichaam aanvoelt. Het is belangrijk om doelen te stellen die passen bij jouw energie en situatie, zodat je niet overweldigd raakt. Zorg dat je niet onder en overbelast en vraag hier desgewenst begeleiding bij, dit omdat er naar verschillende pijlers gekeken moet worden en je niet in een vicieuze cirkel blijft hangen.

  2. Waarom is reflectie zo belangrijk bij het stellen van doelen met chronische pijn? Reflectie helpt je om te begrijpen of je nog steeds op de juiste weg bent en of je doelen passen bij je lichaam en geest. Dit voorkomt dat je onbewust doorgaat met doelen die niet goed voor je zijn. Het is belangrijk om te onderzoeken of je doelen je energie kosten of juist herstellen. Daarnaast geeft het inzicht. Want waarom lukt iets bijvoorbeeld niet, zijn er nog zaken die je (on)bewust belemmeren en misschien goed die dan eerst aan te pakken.

  3. Wat is de relatie tussen pijn en het stellen van doelen? Chronische pijn kan de motivatie om doelen te stellen beïnvloeden, maar het kan ook een krachtig hulpmiddel zijn om bewust te worden van je grenzen en mogelijkheden. Door doelen te stellen, kun je je leven verbeteren zonder jezelf te overbelasten. Het stellen van doelen met reflectie helpt om je focus te verleggen naar wat wél mogelijk is. Tevens wil je brein je soms afleiden dus ga anders naar je pijn kijken, wat wil het jou zeggen? Onderzoek bijvoorbeeld eens of iets je stress gaf of je getriggert heeft. Zo kan de pijn dus ineens meer opspelen omdat het je eigenlijk iets wilt vertellen.

  4. Hoe kan ik mijn pijn ervaren als onderdeel van het proces van doelen stellen? Het is belangrijk om je pijn niet alleen als een obstakel te zien, maar ook als informatie. Wanneer je doelen stelt, kun je pijn gebruiken als een signaal om je grenzen te erkennen en te leren hoe je stap voor stap kunt bewegen richting herstel. Dit vraagt om geduld en zelfcompassie in het proces. Kijk vooral ook of iets in lijn ligt met jou daadwerkelijke normen en waarden.

 

Wil je begeleiding? Of even sparren? Neem gerust contact op.


 

Tot slot


Doelen stellen met chronische pijn kan lastig lijken en het herwinnen van vertrouwen in je lichaam is een proces dat geduld en begeleiding vereist. Neem de tijd om weer naar je lichaam te luisteren en stap voor stap veranderingen aan te brengen. Jij hebt de kracht om weer in verbinding te komen met jezelf en je gezondheid te herstellen.


Als je het gevoel hebt dat je hier hulp bij nodig hebt, sta ik klaar om je te ondersteunen. Samen kunnen we werken aan een vrijer leven met minder pijn en vol vertrouwen. Dit is mede mogelijk met mijn allesomvattende Pijnvrij Zijn Traject waar we fysiek, mentaal als op emotioneel vlak aan de slag gaan. Hierin gaan we ook doelen stellen en reflecteren. Daarnaast kijken we waar de oorzaak ligt van jouw chronische pijnklachten om echt tot een duurzame oplossing of verandering te komen.


Liefs,

Kiki 

 

 



www.pijnvrijzijn.nl, pijnvrij zijn, mindbody therapeut, pijn reset methode, opstellingen, massagetherapie, trajecten, holistische aanpak voor oplossen chronische pijnklachten, oplossing voor chronische pijn, transformatiecoach, kom weer in verbinding met jezelf, coaching


Ontdek jouw weg naar een (pijn)vrij leven!


Ik help je graag met het herstellen van de balans tussen lichaam en geest, zodat jij fysiek en mentaal in je kracht kunt staan. Kies uit mijn op maat gemaakte trajecten en behandelingen:


Trajecten en programma’s:


  • Pijnvrij Zijn Traject High-end programma gebaseerd op de Pijn Reset Methode aangevuld met mijn eigen expertise om chronische pijn te verminderen of zelfs te elimineren.

  • (Re)Connect Traject Ontdek hoe je weer in verbinding komt met jezelf, laat los wat je niet meer dient en maak ruimte voor een lichter leven.

  • Lichaams- en Emotiewerk Diepgaande sessies om blokkades los te laten en spanning te verminderen.

Specialisaties en ondersteuning:


  • Body Remembers Trauma Therapy (BRTT & TRB) Voor het verwerken van trauma en herstel van vertrouwen in je lichaam.

  • Mindfulness & Ademwerk Voor stress vermindering en emotionele balans.

  • Lichaamstherapie & Massagetherapie Therapeutische technieken voor ontspanning en pijnverlichting.

  • MindBody Coaching & Opstellingen Voor persoonlijke groei en het doorbreken van oude patronen.

Naast deze trajecten bied ik aanvullende diensten zoals personal training en houdingsadvies. Ontdek alle mogelijkheden op Carenetics.nl en Pijnvrijzijn.nl


Fysiek en Mentaal in je Kracht en weer onbelemmerd jezelf zijn.

 

Carenetics® | Pijnvrij Zijn

Telefoon: 06-12130115



Copyright by Carenetics® | Pijnvrij Zijn


 

71 weergaven17 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

17 Comments


Jouvence.nl
7 dagen geleden

Wat een fijn artikel! Zelf heb ik ook echt moeten 'leren leven' met mijn chronische pijn. Vaak zoeken geweest wat wel en niet werkt en soms nog steeds. Soms ga ik nog steeds over mijn eigen grenzen heen en dan moet ik dat de avond of dagen erna bekopen met extra pijn.

Like

Echtmandy.nl
Jan 11

Wat een leuke blog om te lezen! Chronische pijn heb ik (gelukkig) geen last van. Maar ook zonder dat, is dit artikel nuttig. Dankjewel!

Like

Tessa
Jan 07

Erg interessant om te lezen. Voor mijn opleiding moet ik ook regelmatig reflecteren op mijn handelen

Like

sandra
Jan 07

Wat een interessante blog! Gelukkig heb ik niet af te rekenen met chronische pijn

Like
Replying to

Dankjewel Sandra, al is reflectie en doelen stellen natuurlijk niet alleen goed bij chronische pijn 😉 Altijd mooi om te groeien en bij te stellen of dingen nog passend zijn bij je eigen normen en waarden, toch?

Like

Jasmijn
Jan 07

Hier moet ik binnenkort echt even voor gaan zitten, interessant hoe je het ook aanvliegt met chronische pijn. Ik heb zelf Fibromyalgie, dus verwacht wel wat aan de tips te hebben.

Like
Replying to

Hoi Jasmijn, niet fijn dat je fibromyalgie hebt, hoop dat het je leven niet teveel beperkt. Mocht je eens samen willen kijken naar mogelijkheden, wees vrij te contacten. Ik heb al een hoop mensen met fibromyalgie kunnen helpen en adviesgesprek is kosteloos en vrijblijvend. Ik hoop dat je iets aan de tips hebt en wens je een mooie dag toe.

Edited
Like
bottom of page